Osmo

Osmo is concreet materiaal dat je in combinatie met je Ipad in kan zetten om tot leren te kunnen komen! Het bestaat uit een basis waar je de Ipad in kan plaatsen (door een handige schuif met verschillende Ipads te combineren!) en een rood spiegeltje die je bovenop de camera plaatst. Hierdoor ziet de Ipad het gebied ter grootte van ongeveer een A4 dat voor de Ipad staat. Op dit vlak moeten de kinderen voorwerpen gaan leggen om de spellen te spelen. De boxen met de spellen kun je kopen en de apps die er bij horen kun je gratis downloaden!

Alle spellen hebben we uitgebreid getest met een kind uit groep 2, 5 en 7! Ze werden met veel enthousiasme ontvangen!!!

Het grote voordeel van Osmo is dat de kinderen met tastbaar materiaal moeten werken en hierdoor niet alleen maar op de Ipad op het platte vlak bezig zijn. De Ipad geeft meteen feedback of het goed is of niet en geeft ook tips als het te lang duurt! Naast leerzame onderdelen zitten er ook ‘gewoon leuke’ spelen tussen zoals Masterpiece waarbij kinderen op een blaadje moeten tekenen wat ze zien op de Ipad. Hierbij kunnen ze het voorbeeld overtrekken en zien ze op de Ipad meteen wat ze doen. Dit vergt veel oog-hand coördinatie! Hieronder een kort stukje per onderdeel dat we uitgeprobeerd hebben en hoe wij denken dat het toepasbaar is in het onderwijs.

Osmo Tangram

Het spel tangram is tangram zoals we dit kennen! Op de Ipad komt een figuur te staan en dit moeten de kinderen na gaan bouwen op het gebied voor de Ipad. Er zijn verschillende niveaus, junior (dit begint er simpel en is puur om te leren hoe het werkt) en daarna kun je kiezen uit drie niveaus. Op de Ipad zie je welke figuur je moet maken. Als je een tangramstuk goed neergelegd hebt zie je deze op het scherm volledig gekleurd worden. Als het te lang duurt krijg je een tip of geeft hij aan welke je om moet draaien. Het grote voordeel hiervan is dat je meteen feedback krijgt of het stuk goed ligt. Ook zijn de kinderen niet alleen maar op het platte vlak bezig maar met tastbaar materiaal dat ze met hun handen om moeten draaien en neer moeten leggen! Als de kinderen verder komen kunnen ze verschillende routes af gaan leggen naar een kasteel. Ook kunnen ze als de kleuren niet meer zichtbaar zijn (als het moeilijker wordt) tips kopen met de diamanten die ze eerder verdiend hebben.

Geschikt voor alle leeftijden van de basisschool door de verschillende moeilijkheidsgraden.

Osmo Masterpiece

Osmo Masterpiece is een app waar de alleen de basisset voor nodig hebt. Hierbij kun je een plaatje uit kiezen en deze blijft op het scherm staan. De kinderen kunnen een wit blaadje (of whiteboard o.i.d.) voor de Ipad neerleggen en het plaatje gaan natekenen. De camera ziet door het spiegeltje waar je hand en potlood zijn en laat dit dan ook zien op het scherm. Hierdoor kun je het plaatje als het ware overtrekken. Goed voor oog-hand coördinatie en tekenvaardigheden. Geschikt voor meerdere leeftijden doordat er verschillende niveau plaatjes tussen zitten en je kunt doormiddel van een schuif de plaatjes meer of minder gedetailleerd maken.

Osmo Coding

Coderen is natuurlijk helemaal hot op dit moment! Bij Osmo Coding kunnen ze met Awbie (een soort diertje) aardbeien gaan eten en dan kunnen boompjes planten en zijn vriendjes gaan zoeken! In de eerste level wordt helemaal stap voor stap doorgenomen hoe ze moeten lopen en wat ze moeten leggen. Ook hierbij moeten ze weer tastbaar materiaal neerleggen in het gebied dat de camera kan zien. Ze worden in het begin aan de hand meegenomen en het wordt langzaam steeds moeilijker waarbij de kinderen uitgedaagd worden om creatief oplossingen te bedenken. Door de combinatie tussen concreet materiaal waarbij de kinderen met de fysiek bezig zijn en het gebruik van technologie en de Ipad maakt dat het Osmo Coding spel meerwaarde heeft boven een app die alleen op een tablet gespeeld wordt. Geschikt voor kinderen tot ongeveer groep 6, hoewel ik in mijn groep 8 ook wel kinderen heb die dit erg leuk zouden vinden!

Osmo Numbers

Bij Osmo Numbers oefenen de kinderen spelenderwijs met leren tellen en later ook sommen maken. Het begint erg simpel maar als het goed gaat wordt het snel moeilijker. De bedoeling van het spel is om bubbels te laten klappen. Elke bubbel heeft een cijfer en deze cijfers moet je leggen in het gebied dat de camera ziet. Doordat de cijfers steeds hoger worden moet je combinaties van cijfers gaan leggen. Als een bubbel klapt komt er water in de zee waardoor het zeeniveau stijgt of er klapt een bubbel met een vis waardoor een vis in de zee komt. Het begint met dobbelsteen figuren. Je hebt alleen de 1, 2 en vijf stippen en hiermee moet je de cijfers maken. Later komen de cijfer figuren 1 t/m 9 erbij en moet je sommetjes gaan maken. Ook worden er vermenigvuldigingen gevraagd. Leuk voor de onderbouw en ev. middenbouw van de basisschool.

Osmo Words

Hierbij moeten de kinderen woorden gaan leggen. Dit kunnen ze ook tegen elkaar spelen. Er zijn twee kleuren van het alfabet in de set. De woordlijsten die in de app zitten zijn in het Engels maar je kunt zelf ook woordlijsten aan maken op de website onder je eigen account. Hiermee kun je woordenschat en spelling oefenen! Daarnaast zijn er woordlijsten van anderen openbaar beschikbaar die je in je eigen app kunt downloaden! Leuk dat andere leerkrachten albums aangemaakt hebben voor de kernen van Veilig leren lezen! Jammer dat de tegels in hoofdletters zijn en niet in kleine letters! Geschikt voor alle leeftijden van de basisschool, afhankelijk van welke woordlijsten je gebruikt!

Osmo Newton

Newton is ook een erg leuk spel die het creatief en probleemoplossend denken stimuleert! Denk aan een soort rush hour-achtig spel. De kinderen moeten in het gebied voor de Ipad grenzen tekenen of neerleggen om een vallend balletje een bepaalde koers te laten rollen. Dit kunnen ze doen door een lijn te tekenen (op een whiteboard) of door een potlood op pen neer te leggen als grens. De levels worden steeds moeilijker en het spel is erg uitdagend! Geschikt voor alle leeftijden van de basisschool!

Edubot
Website gerealiseerd door: Websitesvoorschool.nl