Ozobot

De Ozobot is een klein, rond robotje wat rijdt over lijnen van ongeveer een halve centimeter breed. Deze kun je tekenen met speciale stiften, maar er zijn ook kant en klare patronen waar hij overheen kan rijden. Met speciale kleurcodes kun je de Ozobot op verschillende manieren laten bewegen. Daarnaast is er ook een app/website waar je de route voor de Ozobot kunt programmeren of tekenen. Het tekenen van deze lijnen is ook mogelijk met wat dikkere markeerstiften, maar het verschilt per kleurcode of de Ozobot deze herkent. De kleurcodes zijn online te downloaden. Het is ook mogelijk om de kleurcodes uit te knippen en over de lijnen te plakken.
Kinderen vinden het vooral leuk om te experimenteren met het tekenen van de lijnen en te kijken hoe de Ozobot hierop reageert. Ook is het mogelijk om met Ozobot te werken aan lesdoelen, maar hierin heb je minder mogelijkheden dan bijvoorbeeld bij de Bee-bots.

Wat kun je er op lesgebied mee?

Rekenen: op een blad kun je aan de linkerkant sommen zetten en aan de rechterkant de uitkomsten. De leerlingen moeten dan lijnen trekken van de sommen naar de uitkomsten. Daarna kun je ze over deze lijnen laten rijden en een maatje laten controleren of het goed is.

Werkwoordspelling: laat de leerlingen de juiste route laten rijden voor werkwoordspelling. Het lege werkwoordschema hiervoor is te downloaden via internet. Hierbij moet ze goed kijken naar wat de juiste werkwoordvorm is voor in de zin en deze route laten rijden.

Oorzaak/gevolg: laat de leerlingen lijnen trekken voor de juiste volgorde tussen de tekeningen. Laat de ozobot dan de route rijden, zodat het verhaal kloppend is. Hiervoor zou je bijvoorbeeld ook kaartjes van ontwikkelingsmateriaal kunnen gebruiken.
Edubot
Website gerealiseerd door: Websitesvoorschool.nl