Hello Ruby

De Finse auteur Linda Liukas heeft een aantal prachtige boeken geschreven welke leren programmeren op speelse en avontuurlijke wijze toegankelijk maakt voor (jonge) kinderen. Hello Ruby heten de boeken. Unplugged programmeren staat centraal. In dit bijzondere boek leren de kinderen via een verhaaltje denken als een programmeur.

Ruby

De hoofdpersoon Ruby heeft een grote fantasie. Ze leert in elk hoofdstuk vriendjes kennen die ze helpt met taken en problemen. De problemen moeten via een algoritme (simpelweg een stappenplannetje) opgelost worden. Als niet de goede stappen ondernomen worden gaat het mis! Voorbeeld: Papa zegt dat Ruby aan moet kleden dus trekt ze haar kleren aan over haar pyjama. Want vader heeft niet verteld dat ze haar pyjama eerst uit moet trekken! Bij elk verhalend hoofdstuk hoort ook een activiteit die achterin het boek staan. Deze kun je dan aan de hand van het verhaal uit (laten) voeren. Veel van ons kennen ook de ‘boterham met hagelslag robot’. Dit is ook unplugged programmeren en zou zo een activiteit kunnen zijn die Ruby ook moet doen! (Klik hier voor de boterham opdracht! Hilarisch om ook in de klas uit te voeren.. !)

Activiteiten

Halverwege het boek beginnen de activiteiten. De verhalen worden uitgediept door middel van spelletjes, opdrachten en knutselactiviteiten. De kinderen worden uitgedaagd gerichter te denken en veel van de 21st century skills komen hierbij ook aan bod. Computational thinking (programmeerprincipes) komen duidelijk naar voren. De kinderen maken kennis met algoritmes, patronen, loops en functies.

Website

Ook op de website staan extra lesideeën. Daarnaast is er soms materiaal nodig bij de activiteiten. Dit kun je zelf maken maar op de website kun je veel van dit materiaal vinden om te downloaden en printen. Ook zonder het boek leuk om eens een kijkje te nemen! Www.helloruby.com of www.helloruby.com/nl voor de Nederlandse site.

Tot slot

Linda Luikas heeft ook een tweede boek geschreven die is vertaald naar het Nederlands. Hierbij kruipt ze in de computer waarbij ze deze wereld gaat ontdekken! Meer hierover binnenkort. Een interessante lezing van Linda over haar boeken is terug te kijken via:https://vimeo.com/158676890.

Zelfs als programmeren niet je doel is wordt er veel creativiteit gevraagd van de kinderen en is dit een prachtige toevoeging in de klas! Het is vooral gericht op jonge kinderen maar met een aantal aanpassingen is het erg goed in te zetten in de bovenbouw!

‘Hello Ruby is een spannend en avontuurlijk verhaal dat jonge kinderen digitale vaardigheden bijbrengt en creatieve oplossingen leert zoeken. Kinderen die dat kunnen, hebben de wereld aan hun voeten!’ – Neelie Kroes, initiatiefnemer van CodePact

Edubot
Website gerealiseerd door: Websitesvoorschool.nl